Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Baba makowa

BABA MAKOWA
200 g masła,
60 g cukru pudru,
szczypta mielonego cynamonu,
cukier waniliowy,
8 żółtek,
8 białek,
180 g cukru
300 g mielonego maku,
150 g drobno mielonych orzechów laskowych.

Piec rozgrzać do 170 stopni. Masło rozpuścić, a gdy całkiem wystygnie zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Stale miksując dodawać żółtko po żółtku, aż powstanie płynna masa.
Białka ubić z cukrem na kremową masę. KONIEC PRACY MIKSEREM!
1/3 "kremu" z białek wymieszać łyżką z żółtkami. Resztę dokładnie wymieszać z makiem i orzechami. Obie masy połączyć mieszając drewnianą łyżką.

Wlać do formy do pieczenia babek, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać wierzch. Piec 70 min NA DOLNEJ SZYNIE. 

Aatrakcyjności babie dodałby lukier, lub polewa czekoladowa.
 

Ola


powrót

Pojechali i napisali:

PFR