Relacje - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Tajlandia i Kambodża 2-23.03.2010

13 dzień

14-03-2010

Po śniadaniu wyruszyliśmy na lokalny targ gdzie poznaliśmy typowe dla tajskiej kuchni warzywa, przyprawy, różne rodzaje ryżu i makaronu ryżowego. Później przejechaliśmy do szkoły gotowania i nauczyliśmy się jak przygotowywać popularne u nas w kraju sajgonki, kurczaka z zielonym chilli, tradycyjną zupę z krewetkami i limonką i przepyszny makaron ryżowy po tajsku.Własnoręcznie przygotowany lunch smakował znakomicie. Zgodnie doszliśmy do wniosku, że potrawy były znacznie smaczniejsze od tych, które mieliśmy okazję jeść do tej pory w restauracjach.Po południu udaliśmy się do świątyni Wat Phra That Doi Suthep położonej na wzgórzu nad Chiang Mai. Niestety niebo było trochę zamglone, więc nie do końca mieliśmy możliwość oglądać przepiękną panoramę miasta. Pote wskazał nam natomiast grupę posągów Buddy. Każdy z posągów jest przypisany do innego dnia tygodnia. Urodzeni danego dnia przychodzą czcić ten posąg Buddy, który był szczególnie ważny dla dnia jego urodzenia. W całej świątyni oglądaliśmy tysiące dzwonków. Dzwonki poruszane przez wiatr mają przypominać o zmarłych z rodzin odwiedzających świątynie pielgrzymów. Poruszanie dzwonków jest również jednym ze sposobów modlitwy w świątyni. Obok świątyni spędziliśmy również trochę czasu oglądając występy folklorystyczne przygotowane przez uczennice i studentów, którzy w ten sposób chcieli dodatkowo zarobić na swoje utrzymanie.

Wieczorem udaliśmy się na 2 godzinny masaż, który wcześniej zarezerwowała dla nas Esia.


Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: