Relacje - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Toskania na talerzu 11-18.10.2014

Toskania na talerzu - dzień 11

21-10-2014

Plany na dzisiaj to Cortona – tu spacer po miasteczku, dobra kawka na rozruch. Wdrapujemy się na najwyższy punkt widokowy skąd mamy panoramę na całą okolicę, jest na co popatrzeć. Potem jedziemy w znane już nam tereny, tym razem chcemy poznać Cezara. To rzeźnik, którego szynki i kiełbaski smakują wybornie. Najpierw gościmy w jego sklepiku, potem jedziemy do przydomowej fabryki, w której w specjalnych pomieszczeniach wiszą szynki i wędliny podsuszane. Czas na lunch. Restaurację wybrał Tomek. Decydujemy się na pasty, zupę ze zbożem, grillowane mięsiwa. Wszystko bardzo smaczne. Popołudniem degustacja win. Diego z wielkim zaangażowaniem oprowadza nas po swojej winnicy pokazując kolejne kroki w produkcji wina białego i czerwonego, a potem zasiadamy do stołu i smakujemy 9 rodzajów win. Wraz ze słodkim Vino Santo na sam koniec. Dzisiejsze degustacje i ilość jedzenia nie pozwalają nawet wspomnieć o kolacji, dlatego zakupioną sałatę przekładamy na jutro, a sami spotykamy się przy gorącej herbacie i plotkujemy rozmawiając nie tylko o kuchni włoskiej.


Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: