Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Boca Negra

Czekoladowe ciasto typu brownie z dodatkiem chilli

 

Na ostatnich warsztatach kulinarnych Pani Iza Kudlik zdradziła nam kilka przepisów na proste i pikantne dania meksykańskie. Na deser wszystkie przygotowałyśmy to oto ciasto. Połaczone z musem z malin i bitą śmietana podbiło wszystkie nasze serca i podniebienia...

300 g ciemnej, gorzkiej (70%) czekolady

225 g masła

3 całe jajka

1 op. cukru waniliowego

135 g cukru pudru

135 g mąki

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka chilli w proszku

śmietana kremówka

Sos malinowy: mrożone maliny, 2 op. cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru

Rozmrożone maliny zmiksować z cukrem - wstawić do lodówki. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, przygotować okrągłą formę do pieczenia. Czekoladę połamać, dodać posiekane masło - rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać czekoladę i masło. Miksować na niskich obrotach do połączenia składników. Dodać mąkę, chilli, i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Wstawić do piekarnika na dokładnie 20 minut. Zostawić do wystudzenia. Ciasto w środku ma być mokre, jakby z zakalcem. Kroimy na trójkąty, po jednej stronie mus malinowy, po drugiej kleks bitej śmietany na środku listek mięty albo melisy.

Boskie!

Estera

 


powrót

Pojechali i napisali: