Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Uwielbiam ciasteczka, muszą być chrupiące, bez kremu i ładnie wyglądać. A odkąd piekę też z dzieciakami muszą być proste w przygotowaniu i szybkie. Zatem przeglądam strony i czytam ksiązki i znajduję takie perełki.

Dzisiaj wybór padł na Anię Starmach i jej kolejny niezawodny przepis.

 

Podaję od razu podwójną porcję, u mnie starczyło na 1,5 dnia

100 g cukru

240 g masła

320 g mąki

1 łyżka cukru waniliowego

 

cukier do obtoczenia ciastek

 

Tajemnicą tych ciasteczek jest świeżutkie masło. I tylko takie polecam.

W misie miksera wymieszać miękkie masło z cukrami, mąką.

Ja dodałam esencję waniliową. Cukier biały, mąka przesiana.

Uzyskacie z tego miękkie ciasto kruche. Z niego formujemy małe kulki, które obtaczamy w białym cukrze i wykładamy na blachę. Lekko należy je spłaszczyć tworząc mini dyski.

Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku bez termoobiegu 15 minut. Przy pierwszym pieczeniu ciasteczka u mnie były blade, zatem podniosłam im temperaturę do 200 stopni i potrzymałam 2 minuty dłużej. Nie za długo bo stracą ten charakterystyczny smak.

Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dopiero jak przestygną dadzą się z niej zdjąć.

 

Idealnie pasuje do nich herbata cynamonowa, jeszcze lepiej jeśli lubicie cynamon to laska cynamonu zamknięta z nimi w słoju. Oczywiście polecam cynamon ze Sri Lanki.

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: