Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciastka z dziurką

Ilość: ok. 30 sztuk

200 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki cytrynowej

100 g orzechów laskowych, zmielonych, ale niezbyt drobno

1/2 słoika dżemu malinowego (bez pestek) lub wiśniowego (nie miałam, wiec użyłam truskawkowego do którego dodałam troszeczkę octu balsamicznego smakowego pomysł ściągnęłam z innego przepisu Ester było pyszne)

Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C (lub 150 termoobieg)

Zmiksować masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i wanilię.
W drugiej misce wymieszać suche składniki (oprócz orzechów!) i stopniowo dodawać je do masy maślanej. Kiedy wszystko ładnie się połączy, przykryć miskę szczelnie folią i schłodzić minimum 30 minut.

Kiedy masa się schłodzi, formować kulki o średnicy 2 cm. (Masa będzie lekko klejąca, ale nie należy dodawać mąki). Każdą kulkę obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach co 2,5 cm.
Wstawić do piekarnika i piec 8 minut.
Wyjąc blachy z pieca i w każdym ciasteczku kciukiem zrobić wgłębienie.
Wstawić z powrotem do piekarnika na 8 minut.
W garnuszku podgrzać dżem.
Wyjąć ciasteczka z pieca, do każdego wgłębienia włożyć 1/2 łyżeczki dżemu. Wstawić do piekarnika na 2 minuty.
Ostudzić.

Smacznego!

Asiunia – Chiny, Peru, Meksyk, RPA


powrót

Pojechali i napisali: