Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Miodownik Asi

Ciasto to zawojowało całkowicie nasze spotkanie powycieczkowe. Asiunia, z którą podróżowałam najpierw po Chinach a potem po Peru i Boliwii słynie z wymyślnych i smakowitych dań. Miodownik jest naprawdę wyborny, o ile uda się Wam wyczekać bez podjadania do drugiego dnia. Pierwszego smakuje równie dobrze!

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 jajka
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na 2 części.
1 część ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej posmarowanym papierem (standard). Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i na tej samej formie kładziemy 2 część ciasta, na którą wykładamy przygotowaną masę orzechową.

Masa orzechowa:
7 łyżek cukru
1 kostki masła
2 łyżki miodu
2-3 paczki orzechów włoskich – Uwaga orzechy należy przejrzeć aby nie było w nich skorupek.
Cukier, masło, miód rozpuszczamy na małym ogniu, kiedy masa jest płynna dodajemy orzechy dokładnie mieszamy ok. 5 minut.  

Kiedy ciasto ostygnie przekładamy je schłodzonym kremem budyniowym.

Krem budyniowy
1 l mleka
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostki masła prawdziwego bez dodatku oleju

Mleko zagotowujemy dodając cukier - wcześniej odlewając co nie co zimnego, w którym rozrabiamy mąkę. Gotujemy jak budyń.
Po wystudzeniu ucieramy mikserem krem dodając stopniowo masło.

Krem rozsmarowujemy na pierwszym placku następnie nakrywamy drugim z orzechami.
Ważne miodownik jest przepyszny schłodzony na 2 dzień niestety rzadko kiedy tak długo uchowa się przed łakomczuchami.


Asia, Chiny / Peru-Boliwia


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: