Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sernik z marakują

Czasem zdarza sie tak, że jest produkt i do niego szukam przepisu. I tak było tym razem, od Asiuni dostałam niegdyś całe wiaderko pulpy z marakui. Pomysł na sernik z marakują przywiozłam z wyjazdów, gdzie słodycz sera była bardzo trafnie skomponowana z kwasotą marakui.

Przepis pochodzi z mojewypieki.pl i jest rewelacyjny.

A do tego bardzo prosty.

 

Spód to

250 g ciasteczek (oreo bez kremu, digestive, pełnoziarniste - co kto lubi)

40 g masła roztopionego

Wymieszać z pokruszonymi na piasek ciasteczkami i wyłożyć dno blachy okrągłej (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Włożyć do lodówki.

 

Masa:

1000 g twarogu mielonego

4 jaja

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

 

Wszystkie składniki połączyć ucierając ze sobą. Nie mieszać zbyt długo.

Wylać masę na ciasteczka.

Piec w 180 stopniach (grzejąc dół i górę). Czas pieczenia 50-60 minut. Wystudzić, włożyć do lodówki na całą noc.

 

Pulpę z marakui wymieszać z łyżeczką żelatyny, albo gotową pulpę rozsmarować na wierzchu sernika.

Wygląda i smakuje obłędnie.

Z pewnością zamiast marakui można podobnie polać sernik polewą z  malin, albo jeszcze lepiej z czarnej porzeczki by zachować smaczek kwasku.

 

Spróbujcie, naprawdę warto.

 

Estera

 

 

 


powrót

Pojechali i napisali: