Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tarta jagodowa

Uwielbiam ją, szczególnie zimą, kiedy jagody wprost rozpływają się w ustach przypominając smak lata. Efektowna kratka na wierzchu ciasta dodaje mu szyku. 

Ciasto:
350 g mąki pszennej
szczypta soli
150 masła, lekko miękkiego
4 żółtka
80 g cukru pudru 

Mąkę i sól przesiać, dodać masło (pokrojone w kawałki), żółtka, wodę i cukier. Wszystko energicznie zagnieść. Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć nim formę z falbanką. Włożyć na ok. 30 minut do lodówki. 

250 g świeżych lub mrożonych jagód
mleko do posmarowania
50 g płatków migdałów
śmietana kremówka 

Owoce równomiernie rozłożyć na blasze, posypać cukrem. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w wąskie paski, brzeg tarty posmarować wodą i z pasków ułożyć kratkę. Posmarować mlekiem i posypać płatkami. Piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 30 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Podawać z bitą śmietaną. 

Pycha! 

Estera


powrót

Pojechali i napisali: