Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tiramisu Elsbeth

Ciasto - deser teraz znane każdemu.

Ja przywiozłam ten przepis przed 20 laty z Niemiec.

Ręcznie wpisany po niemiecku przepis Elsbeth, u której mieszkałam we Frankfurcie i zakupiona tam w sklepie włoskim butelka Amaretto. I nie ma mowy o żadnych zastępczych alkoholach.

Podaję jak być musi, a efekt piorunjący.

 

2 zółtka

150 g cukru

4 łyżki amaretto

Wszystko ubić na puszystą pianę.

 

 

500 g mascarpone

50 g gorzkiej czekolady posiekanej na grube kawałki (tu szaleje i dodaje zawsze tabliczkę)

200 ml smietany kremówki

250 ml czarnego i mocnego espresso

biszkopty włoskie łyżeczki

 

Śmietane ubić, wmieszać serek, dodać czekoladę.

 

Na dnie kwadratowego szklanego naczynia układać biszkopty do połowy moczone w mocnej i zimnej kawie, na to warstwa kremu, potem znowu biszkopty i krem i biszkopty i krem na wierzch. Posypać to kakao.

Odstawić aby wszytsko się przegryzło.

By łatwiej było wyjmować deser z foremki można przygotowac go w małych szklaneczkach lub pucharkach tak na 1 porcję.

Zasada identyczna.

 

Gwarantuje boski smak.

 

Estera


powrót

Pojechali i napisali: