Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Chłodnik

Nie lubię buraków i jeszcze bardziej nie lubię ogórków. Chłodnik jako danie dla mnie nie istniał. Do czasu...

Zostałam zmuszona by podczas upałów prócz pikantnej i gorącej pomidorówki zaproponować gościom także coś chłodnego i stąd pomysł na chłodnik. Znalazłam go na blogu white plate i pozamieniałam kilka składników, tak bym mogła jeść go i ja.

1 pęczek botwiny

2 szkl. wody, ja użyłam wywaru z warzyw

1 litr kefiru

2 ząbki czosnku

przecier buraczany lub kwas buraczany, śmiało cała mała buteleczka

pęczek koperku, drobno posiekany

ogórek, obrany i pokrojony w kostkę lub starty na tarce o grubych oczkach, ja zastąpiłam go kalarepką

pęczek rzodkiewek

cukier, sól, pieprz

jajko ugotowane na twardo

Botwinkę posiekać drobno, usunąć buraczki. Do garnka z wywarem dodać koncentrat i botwinkę. Zagotować. Kiedy botwinka zmięknie odstawić z ognia. Dodać kefir, (ja dodałam także jogurt naturalny by chłodnik był bardziej aksamitny), koper, rzodkiewki, czosnek, ogórek. Doprawić. Wstawić do lodówki. Poczekać najlepiej kilka godzin.

Podawać z połówką jaja.

 


powrót

Pojechali i napisali: