Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Cieciorka wyśmienita

Od zawsze zajadałam się fasolą, w każdej postaci. Pamiętam swoje zdziwienie kiedy dawno temu w Egipcie w szklaneczkach jak do małej kawki latte w knajpce kultowej, gdzie chadzało się pić sok z mango albo truskawek i palić sziszę pan zamówił, a za chwilę dostał, coś dziwnego. Kulki z łyżeczką. Na pytanie co to? Padła odpowiedź: chickpeas. Nadal nie było jasne o co chodzi, najłatwiej było zamówić to samo. Jak wielkie było moje zdziwienie, po raz kolejny tego wieczora, kiedy okazało się, że Pan miał w szklaneczce cieciorkę.

Takiej ze szklanki nie polubiłam, ale już inaczej ma się cieciorka niemalże po bretońsku.

  • Cieciorka w puszce lub słoiku 2 szt.
  • Kiełbaska podwawelska (na przykład) 2 długie sztuki
  • Passata pomidorowa
  • Cebula
  • Czosnek 3 ząbki

Na oliwie zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę, czosnek przetarty przez praskę. Dodać kiełbaskę pokrojoną w kostkę, dodać przyprawy: 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżkę majeranku, kolendrę ½ łyżeczki. Wlać cieciorkę wraz z całą zawartością puszki/słoika. Dodać passatę i paprykę słodką ½ łyżeczki, ½ ostrej papryki, biały pieprz, sól, czarny pieprz. Wymieszać, zagotować, zostawić na najmniejszym ogniu na kilkanaście minut.

Doprawić do smaku. Ja dodaję zawsze drobinkę cukru i chili.

Najlepsze jest to danie na drugi dzień, o ile dotrwa.

Inspirowane Kwestiasmaku


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: