Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Faszerowane kalmary

Faszerowane kalmary

Faszerowane kalmary:

Składniki: kalmary, soczewica, marchewka pokrojona w małą kosteczkę, granat, sól, pieprz, oliwa z oliwek i czerwone wytrawne wino.

Przygotowanie:     

  1. Oczyścić kalmara: wyciąć wnętrzności z żołądka kalmara i usunąć wszystko to co tam znajdziemy (możemy mieć kilka niespodzianek). Do tego dania potrzebujemy tylko „kieszeń” kalmara.
  2. Ugotować soczewicę, pod koniec dodać marchewkę pokrojoną w małą kostkę.
  3. Obrać owoc granatu zachowując czerwone „ziarna”.
  4. Gdy soczewica i marchewki będę ugotowane, dokładnie wymieszać z granatem i doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowanym farszem wypełnić kieszeń kalmara. Zamknąć ją wykałaczkami.
  6. Rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek, zakolorować na niej nadziane kalmary, podlać je wytrawnym winem i dusić tak długo aż będą wystarczająco miękkie.
  7. Wyciągnąć, pokroić w rondelki i ułożyć na platerze.

Tomek Michalec


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: