Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Flaczki z boczniaka

Poniżej obiecany przepis na flaczki z boczniaka. Ilość warzyw jak i grzybów dowolna. 

Składniki:
-boczniaki
-warzywa pokrojone w słupki (marchewka, pietruszka, seler etc.- warzyw musi być dużo, żeby zupa miała rzeczywiście konsystencję flaków)
-cebula drobno pokrojona i podsmażona na złoto
-wywar z kurczaka
-listek laurowy
-sól, pieprz, ziele angielskie
-zasmażka 

Najpierw podsmażyć cebulę na złoto, dodać warzywa pokrojone w słupki i poddusić do miękkości. Ugotować wywar z mięsa* (ja gotuję na jednym udku kurczaka), mięso pokroić i pozostawić w wywarze.

Do wywaru dodać podduszone warzywa wraz z cebulą i cienko pokrojone grzyby (tak jak flaki, w paski), przyprawy. Na końcu dodać zasmażkę. 

*wg uznania gotującego

Ola: Chiny-Tybet, Peru-Boliwia, Indie


powrót

Pojechali i napisali: