Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Grillowany kurczak z liśćmi limonki (kafirem)

  • 800 gr udek z kurczaka bez kości, bez skóry
  • 1/3 szklanki świeżej kurkumy lub 1 łyżka zmielonej kurkumy
  • 1/3 szklanki zmiażdżonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczka gruboziarnistego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki przypraw pięciu smaków
  • 4 skórki limonki drobno pokrojone
  • 2 łyżki  zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżki  zmiażdżonej szalotki
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 8 drewnianych patyczków namoczonych 1 godzinę w wodzie

 

Pokroić udka na 16 kawałków. Umieścić w misce. Dodać sól, cukier, czarny pieprz i  przyprawę pięciu smaków. Dobrze wymieszać. Zmiażdżyć kurkumę, dodać do kurczaka z czosnkiem, szalotką, trawą cytrynową, chili, liśćmi limonki, olejem sezamowym i sosem rybnym. Dobrze wymieszać. Można założyć gumowe rękawiczki, żeby nie mieć żółtych rąk kiedy używa się świeżej kurkumy.

Marynować 30 minut. Nadziewać 2 kawałki na każdy patyczek. Grillować 4-5 minut na każdej stronie w niskiej temperaturze.

Serwować 4 sztuki jako danie główne.


powrót

Pojechali i napisali:

PFR