Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Karp świąteczny

To przepis, który zdobyłam na jednej z wigilii w restauracji serwującej swojskie jadło.

Tak prosty, że aż niewiarygodne, aby można się nim zachwycić, a jednak…!!! 

2-3 kg karpia
1 kg cebuli
3-4 jajka
1 szklanka maki
sól, pieprz
olej do smażenia 

Karpia pokroić na porcje. Cebule obrać i poszatkować na piórka. Jajka roztrzepać. Kawałki karpia zamoczyć w jajku i obtoczyć w mące.  Na patelni usmażyć. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać ciut oleju na dno. Przekładać warstawami cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Warto przykryć wszystko warstwą cebuli. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 45 minut. Podawać na gorąco!

Estera  


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: