Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Krewetki z fasolą

Inspiracją był przepis w Kwestii smaku. Nie pasowało mi to połączenie na samym początku, fasola i krewetki, ale zdałam się na opis i spróbowałam. Polecam i Wam. Pycha.

Porcja na 2 osoby, ja od razu zrobiłam podwójną:

surowe krewetki (ja kupiłam duże lekko obgotowane w Makro, na 1 kg weszło ok. 20 szt., dla dwóch osób ok. 1/2 kg)

fasolka z zalewą, jedna puszka

2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki

chilli pokrojone bez pestek

passata pomidorowa - 1 kartonik

natka pietruszki

cukier

sól, pieprz

 

Krewetki obrać z pancerzy, ale zostawić im głowy, jedynie obciąć wąsy.

Na patelni podsmażamy czosnek i papryczkę, wrzucamy krewetki, solimy i pieprzymy. Smażymy króciutko, wykładamy do miseczki. Podczas smażenia możemy wycisnąć delikatnie soki z główek krewetek, to podobno tajemnica powodzenia tego przepisu.

Na tej samej patelni smażymy fasolę z zalewą, dodajemy passatę pomidorową i połowę natki pietruszki.  Gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Rozgniatamy kilka fasolek widelecem by zagęścić sos. Wrzucamy krewetki - podgrzewamy. Na wierzch posypujemy drobniutko pokrojoną natką i czosnkiem.

Ja ugotowany sos przygotowałam wcześniej i dałam mu odpocząć by wymieszać i podgrzać go z krewetkami tuż przed podaniem.

Polecam wraz z kulebiakiem. Przepis w przystawkach.

Estera

 


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: