Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Leczo

2-3 cukinie ( ze środka obrać nasionka) - pokroić w kostkę
5-7 pomidorów - sparzyć, obrać ze skórki i pokroić
3 cebule - pokroić w kostkę
70- 80 dkg kiełbasy, może być też trochę szynki
olej
4 papryki, mogą być różnokolorowe - czerwone, żółte, zielone. pozbyć się pestek
papryczki chili dla tych którzy lubią na ostro (najlepiej egipskie suszone, ale mogą być też polskie)
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Olej do rondla i na to cebulę (uzłocić),dodać trochę soli, pieprzu, chili, potem paprykę pokrojoną w kostkę - gotować, następnie kiełbasę, szynkę  - gotować, gdyby się przypalało to dodać trochę wody, następnie pomidory pokrojone w kostkę - gotować i na samym końcu cukinię - gotować. można jeszcze wtedy doprawić solą, pieprzem i chili.

smacznego

Generalnie do leczo można wrzucać wszelkie resztki z lodówki (mięsa i tym podobne) i tak będzie dobre.

Kasia i Tomek RPA


powrót

Pojechali i napisali: