Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Makaron de Antonio

Makaron de Antonio 

Spontaniczny i szybki ale bardzo pomysłowy przepis na makaron. Oczywiście bardzo włoski i koniecznie al. dente. Antoni zgrabnie pomieszał to, co miał pod ręką i wyszło przepyszne i aromatyczne danie. Do tego koniecznie kieliszek włoskiego białego wina. 

W czasie, kiedy gotuje się makaron (najlepiej włoski, Antoś przygotował danie z tagliatelle) uprażyć na patelni z odrobiną oliwy słonecznik i pestki dyni. W tej samej ciepłej patelni (przełożyć pestki na talerzyk) rozpuścić ser Gorgonzola. Dodać odrobinę oliwy z zalewy po suszonych pomidorach i pokrojone w cząstki pomidory suszone. Rozprowadzić aż sos będzie gęsty. Żeby był bardziej kremowy podlać odrobiną mleka. Dodać pestki. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odcedzić makaron, przelać go zimną wodą. Wymieszać z sosem. Posypać kaparami w zalewie. 

Pychota i pachnie Italią! 

Można dodać odrobinę czosnku.

Antoni – Chiny, Meksyk


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: