Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Makaron z sosem szpinakowym

Pyszne i szybkie danie. Maciej wprawdzie trochę się krzywił, że bezmięsne, ale za to dla wielbicieli szpinaku niebo w gębie. 

Makaron z sosem szpinakowym 

Ugotować makaron al. dente.

W tym czasie na patelni na masełku delikatnie usmażyć 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane. Włożyć szpinak (500 g). Ja stosuję mrożony, wcześniej pozwalam mu odtajać na sicie.

Przesmażyć. Dodać dwa serki pleśniowe ok. 300 g. Powoli mieszać aż uzyskamy gęstą i kremową masę. Posypać najlepiej grubo mielonym czarnym pieprzem i posolić (niezbyt dużo, ponieważ ser jest dość słony). Gdyby sos był zbyt mało kremowy można dodać odrobinę słodkiej ale tłustej i gęstej śmietany.

Odlać makaron, przelać go zimną wodą. Włożyć do garnka z sosem i wymieszać.

Pychota! 

Estera


powrót

Pojechali i napisali: