Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Makaron z wątróbką i boczkiem

To najnowszy makaron, jakim zajadaliśmy się wspólnie. W skali od 1 do 10 dostał 8 punktów po uczcie Smakosza Makaronów.

 

Makaron z boczkiem i wątróbką

boczek wędzony pokroić w paseczki (1 op. np. Morliny)

1 posiekana cebulka

2 ząbki czosnku

450 dkg wątróbki drobiowej pokrojonej w kostkę

3/4 szkl. rosołu

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz

3 łyżki smietany słodkiej

natka pietruszki

Rozgrzać olej na patelni, smażyć boczek i cebulkę. Ok. 4 min. Dodać wątróbkę i smażyć ok. 3 min (nie za długo, bo będzie twarda). Wlać rosół, dodać ketchup, majeranek, przyprawy. Dusić ok. 10 min. Zagęścić sos mąką (ok. 1 łyżki). Do sosu na sam koniec dodać śmietanki.

Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Posypać natką. Pychota!

Estera i Maciej  

 


powrót

Pojechali i napisali: