Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Uwielbiamy makarony, pod każdą postacią. Goszczą u nas kilka razy w tygodniu. Dzieciaki wolą je na sucho bez sosów, my wręcz przeciwnie.

  • Makaron np. kokardki
  • O,5 kg piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek
  • Szpinak (umyte liście, 300g)
  • Gałka
  • Śmietana 36%
  • Parmezan

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojony czosnek (ok. 3 ząbków), dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, dodaj szpinak, wysmaż go, by pozbyć się wody. W tym czasie ugotuj makaron al dente.

Na patelni ze szpinakiem dodaj odrobinę startej gałki, wlej śmietanę i starty parmezan. Wymieszaj, by uzyskać kremowy sos. Pamiętaj: nie gotuj sosu zbyt długo. Dopraw sola i pieprzem.

Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do sosu, wymieszaj, ja dodaję zawsze 2-3 łyżki gorącej wody z makaronu.

Pycha danie.


powrót

Pojechali i napisali: