Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Mule w mleku kokosowym

Mule w mleku kokosowym z sosem curry i kandyzowanym peperoncino:

Składniki: mule,  jeden średni por, duża cebula, ząbek czosnku, gałązka selera naciowego, białe wytrawne wino (kieliszek), mleko kokosowe, proszek żółtej curry(madras), peperoncino, oliwa z oliwek i cukier.

Przygotowanie:

  1. Umyć mule, wyrzucić otwarte i z popękanymi muszlami.
  2. Peperoncino umyć, posiekać a następnie ugotować z syropie (woda, cukier w proporcji dwa do jednego). Peperoncino powinno być jeszcze delikatnie chrupiące i dużo mniej pikantne.
  3. W wysokim garnku na dno polać odrobinę oliwy z oliwek, włożyć wymyte i pokrojone w średniej wielkości kawałki warzywa, zalać białym winem.
  4. Następnie włożyć wyczyszczone mule, zalać mlekiem kokosowym (na tym etapie można też dodać kandyzowane peperoncino lub każdy gość doprawi sobie sam).
  5. Gotować mule z dodatkami, delikatnie mieszając na średnim ogniu tak długo aż mule się otworzą. Wyrzucić te które się nie otworzą.
  6. Podać, na gorąco i z bułeczką, mule z ich sosem w głębokich talerzach.

Tomek Michalec


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: