Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Nadziewane warzywa

Przepis, który podejrzałam u Mojej Mamy, a ostatnio częstowałam Gości podczas spotkania po Peru i Boliwii w Warszawie. Bardzo proste i smakowite danie.

Warzywa: pomidory, papryka, małe cukinie. Pomidorom skrawamy cienki plaster na samej górze, drążymy środek (wnętrze jeśli się uda pokroić w kostkę i wykorzystać do nadzienia). Pomidor musi samodzielnie stać, jeśli jest nierówny to minimalnie należy podciąć dół, nie robiąc jednak dziury w pomidorowej wydmuszce.
Papryki – postępujemy tak samo. Przygotowujemy wydmuszki, nacinamy z góry, drążymy środek. Ewentualnie, jeśli jest to konieczne podcinamy także dół.
Cukinie, nadają się tylko warzywa małe. Przecinamy je na pół wzdłuż. Drążymy miąższ.

Nadzienie podstawowe:
1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe, szynka wieprzowa, drób)
2 jajka
rozmoczona bułka
posiekana drobno duża cebula
sól, pieprz, papryka, czosnek

Aby urozmaicić farsz czasami dodaję pokrojoną w drobną kostkę Fetę albo posiekane i przesmażone na masełku z solą i pieprzem pieczarki.

Warzywa nadziewamy przygotowanym farszem, ustawiamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.

Danie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Mama Estery, Estera


powrót

Pojechali i napisali: