Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Pęczak z jarmużem

Przepis za Kwestią Smaku:

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, wymieszać i odłożyć.

Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy, wsypać 1/3 szklanki pęczaku i smażyć cały czas mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę 1 małą cebulę. Po chwili dodać pokrojonego pora, doprawić solą. Dodać koper włoski (szczypta) i różowy pieprz (rozgniecionych kilka ziaren). Smażyć przez ok. 7 minut do zeszklenia warzyw.

Przesunąć warzywa i kaszę na bok i wrzucić na patelnię kurczaka. Smazyć ok. 5 minut z każdej strony. Wymieszać z kaszą i warzywami. Wlać wino białe 1/4 szklanki i odparować.

Zagotować 500 ml bulionu. Wlewać go stopniowo i mieszając gotować potrawę przez ok. 20-25 minut do całkowitego "wypicia"bulionu. Dodać na sam koniec opłukany i pokrojony jarmuż. Wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut.

 

Smacznego! To bardzo oryginalne i wyśmienite danie.

Estera

 

 

 


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: