Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Pikantna wieprzowina ze śliwkami

Małgosia wynalazła ten przepis w jednej z książek kucharskich. Wygląda na dość skomplikowany, ale jest w sumie prosty. I ten sos. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)

sok z 2-3 limonek

10 ząbków czosnku

3-4 łyżki łagodnej chilli

olej roślinny

2 cebule, posiekane

500 ml wywaru z kurczaka

25 małych pomidorków, posiekanych grubo

25 suszonych śliwek

1-2 łyżeczki cukru

szczypta cynamonu

szczypta ziela angielskiego

szczypta kminku

sól

Wieprzowinę natrzeć mieszaniną z soku z limonek, czosnku, mielonego chilli, 2 łyżek oleju i soli. Zostawić na noc. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, Zachować resztkę marynaty. Podsmażyć z każdej strony aż się zrumieni. Dodać cebulę, odłożoną marynatę i wywar. Przykryć i piec w piekarniku ugrzanym do 180 stopni ok. 2-3 godzin. Otworzyć mięsko, dodać pomidorki. Piec dalej ok. 20 minut. Rozgnieść pomidory widelcem. Dodać śliwki, cukier, przyprawy, ew. więcej chilli. Zwiększyc temperaturę do 200 stopni i wstawić mięso w sosie na ok. 20 minut. Sos zgęstnieje. Pokroić na cienkie plasterki, podawać z sosem i tortillami.

 

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: