Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Polędwiczka z morelami

Przywiozłam z Wrocławia przepyszny przepis na polędwiczki z owocami. I dzieki musztardzie nie sa wcale takie słodkie.

2 polędwiczki wieprzowe

50 dkg moreli (surowe lub z puszki, wymiennie małe brzoskwinie)

1/2 szkl. musztardy z całymi ziarnami gorczycy

mały słoiczek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

 

Dżem wymieszać razem z musztardą. Odłożyć 2/3 tej mieszaniny, do reszty dołożyć czosnek. Polędwiczki wymyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Nałożyć porcję masy z czosnkiem. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Morele lub brzoskwinie wymieszać z dżemem i musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso. Piec w opcji grill we wcześniej nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut na górnym poziomie.

 


powrót

Pojechali i napisali: