Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Polędwiczki z czosnkiem

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem

Jedno z mich ulubionych dań ostatnimi czasy. Przepis podpatrzyła i zapisała Mama oglądając program Pani Marty Gessler. Polędwiczki podbijają serca i żołądki moich kolejnych zacnych Gości.

Rarytas!

2 polędwiczki wieprzowe (ładniutkie)
2 główki czosnku
2 opakowania boczku wędzonego w plastrach (np. Morliny)
2 papryki żółte
2 papryki czerwone
3 cebule czerwone
pomidorki koktajlowe (kiść z gałązkami)
ocet balsamiczny ½ szklanki
pieprz, sól, oliwa

Czosnek w całości upiec w piekarniku, Ok. 20 minut, aż będzie miękki miąższ. Polędwiczki umyć, naciąć wzdłuż na trzy kieszonki. Posolić i popieprzyć. Ząbki czosnku wyciskać z łupin i rozsmarować w kieszonkach. Boczek ułożyć w poprzek, tak aby plastry delikatnie zachodziły na siebie. Owinąć szczelnie polędwiczkę. Można przewiązać sznurkiem (jak dojdziecie do wprawy nie będzie to konieczne).

Obsmażyć obie polędwiczki na suchej patelni. Na spód naczynia żaroodpornego albo brytfanki podlać trochę oliwy. Wyłożyć polędwiczki. Obsypać je grubo pokrojoną papryką, cebulą w cząstkach wraz z łupiną. Na wierzch położyć kiść pomidorów. Zalać to octem. Piec ok. ½ godz.

Przed podaniem podzielić polędwiczki na części a kiść pomidorków pociąć nożyczkami. Pychota!!!!

Mama, Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: