Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Polędwiczki z truskawkami

A to modne połączenie mięsa i owoców, ale nie na słodko. Tym razem jako że sezon w pełni to truskawki, ale w tym przepisie również można przemycić trochę wiosny zimą i przygotować sos na bazie truskawek mrożonych. Recepturę znalazłam na blogu Kwestia smaku

250 g truskawek

60 ml octu balsamicznego

2 łyżeczki cukru pudru

Truskawki umyć, połówki wymieszać z cukrem i octem i wstawić do lodówki na 15 minut.

Roszponka albo rukola - ułożyć na talerzach

Polędwiczka wieprzowa

Pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem i smażyć po 2 minuty na dużym ogniu, potem jeszcze po 4 z każdej strony na mniejszym. Odłożyć na 5 minut na sałatę przykryć folią alu.

Na patelnię gdzie został sos po smażeniu mięsa dodać 60 ml bulionu. Zagotować. Smażyć przez ok. 2 minuty truskawki z octem i cukrem.  Wyłowić truskawki położyć na mięsie a resztę sosu odparować, zrobi się gęsty i bardzo aromatyczny.

Do tego dania przygotowałam sypki biały ryż.

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: