Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Pyzy ziemniaczane

Gdzieniegdzie nazywane są też cepelinami. My znamy je jako opływające w kwaśnej śmietanie pyzy z pieca. 

Wymagają sporo pracy, ale za to zawsze są wydarzeniem u nas na stole. Znikają w mgnieniu oka. 

3 kg ziemniaków obrać, zmielić (jeśli macie specjalną maszynkę z drobnymi oczkami do warzyw, jak nie to trzeba je utrzeć na tarce)
dodać 2 małe cebule – też zmielić, albo utrzeć
Wszystko przecisnąć przez tetrę lub ściereczkę zbierając odstały osad z soku po ziemniakach, delikatnie odlać wodę, a mąkę dodać do masy ziemniaczanej, posolić ok. 1 łyżki 

Karkówka lub szynka ok. ½ kg – zmielić
2 jajka
cebula
vegeta
pieprz
namoczona bułka
to wszystko zmielić i przygotować masę. 

Formować placuszki z ciasta ziemniaczanego, oblepiać nim wałeczki z mięsa tworząc podłużną pyzę.
Obsmażyć je na złoto na patelni, układać w brytfance albo żaroodpornym naczyniu i podlać ciut oliwą, trochę śmietany wymieszać z mlekiem i polać pyzy.
Piec ok. 40 minut podglądając i obracając pyzy, by nie przywarły do dna.
Podawać wprost z pieca z kleksem z gęstej kwaśnej śmietany. 

Można pokrojone w plastry odgrzać na patelni następnego dnia (nam nigdy nie udaje się ich uchować do dnia następnego)

Estera 


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: