Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ratatouille

Ratatouille

Ta nazwa kojarzy mi się przede wszystkim z miłym szczurkiem z filmu o takim samym tytule a jeśli chodzi o danie, to nie przepadałam nigdy za nim, bo było zbyt paprykowe. Aż do momentu gdy odkryłam wersję wg przepisu Ani Starmach.

  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Obrane ze skórki pomidory, cukinię i bakłażana należy pokroić w regularną kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Paprykę bez pestek pokroić także w kostkę. W rondlu na rozgrzanej oliwie przesmażyć najpierw cebulę i czosnek, dodaj liść laurowy, potem dodaj pokrojone warzywa (najpierw papryka, potem po kilku minutach resztę warzyw). Na koniec tymianek i pomidory. Dusić ok. 15 minut (ja nawet dłużej). Doprawić solą i pieprzem.

Pycha.


powrót

Pojechali i napisali: