Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ravioli z masłem szałwiowym

Ravioli z masłem szałwiowym

Ravioli z sosem z masła i szałwii:

Składniki:

  1. Farsz: ricotta i ugotowane ziemniaki w proporcji 3 do 1, sól i pieprz.
  2. Składniki na makaron: 400g mąki pełnoziarnistej, 4 jajka, oliwa z oliwek, sól.
  3. Sos: masło, szałwia, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto na makaron: dobrze wymieszać wszystkie składniki i ugniatać tak aby ciasto było gładkie i nie kleiło się do rąk. Zawinąć w folię i odstawić na bok.
  2. Dokładnie wymieszać ricottę i ziemniaki przetarte przez sitko lub zmielone, doprawić solą i pieprzem.
  3. Ciasto cienko rozwałkować, nadziać i dokładnie skleić wycinając kształt ravioli. Ciasto można delikatnie posmarować ubitym żółtkiem zmniejsza ryzyko rozklejenia się ravioli.
  4. Podczas gdy gotujemy ravioli w delikatnie posolonej wodzie, przygotujemy sos.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy e-v, dodajemy umytą szałwię doprawiamy solą i przeprzem.
  6. Gdy ravioli są ugotowane, durszlakiem przekładamy na patelnię z gotowym sosem.

Tomek Michalec


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: