Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Risotto z dynią i kurczakiem

Risotto z dynią i kurczakiem

Uwielbiam dynię, szczególnie odmianę hokkaido, której nie trzeba obierać. I jak tylko znajdę przepis z dynią od razu wypróbowuję go u nas. Tak było i tym razem.

W książce Ani Starmach znalazłam przepis na przepyszne risotto, oprócz tego, że wybornie smakuje ma także piękny kolor.

A dodatek szałwi prosto z donicy w moim ogrodzie przesądził o powodzeniu tego przepisu.

  • 200 g ryżu arborio
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 400 g dyni hokkaido
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 1 l bulionu
  • 1 mała cebula
  • Oliwa, sól, pieprz
  • masło, parmezan, szałwia

 

W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni upiecz pokrojoną w kostkę dynię ok. 15 minut. Polej ją przed pieczeniem oliwą, posyp solą i pieprzem.

Na patelni usmaż pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.

Wyjmij mięsko, usmaż na tej samej patelni cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodaj ryż, wymieszaj, dolej wino, poczekaj aż odparuje. Kolejno dodawaj po łyżce bulionu. Całość bulionu powinna zostać wchłonięta po ok. 15 minutach. Dodaj teraz kurczaka i dynię. Wymieszaj, podgrzej ok. 5 minut, dodaj masło, parmezan i posiekaną szałwię.

Koniecznie skrop oliwą przed podaniem.

Smacznego!


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: