Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Risotto z truflami, grzybami

Risotto z truflami, grzybami

 

Risotto z grzybami, truflami:

 

Składniki: ryż na risotto 50g na osobę, warzywa na wywar warzywny (marchewka, dwie cebule, por, seler naciowy, świeży tymianek, liść laurowy, ziele angielskie), mieszanka z grzybów leśnych 500g suchych (podgrzybki, kurki, etc) 3 cebule, białe wino wytrawne (2 kieliszki), 50g masła, oliwa z oliwek, oliwa z esencja trufli, 1 trufla sezonowa do dekoracji, sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować wywar warzywny: umyć, obrać i pokroić na kawałki warzywa. Włożyć do głębokiego garnka, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i tymianek. Zagotować, zmniejszyć ciepło tak aby woda delikatnie bulgotała. Wywar jest gotowy po 25min od zagotowania. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Namoczyć grzyby  (najlepiej przez noc). Odcedzić grzyby, zachowując wodę, przepuścić przez cienkie sitko (eliminuje pozostałości piasku i ziemi). Grzyby drobno posiekać i gotować w przecedzonej wodzie. Ponownie odcedzić, zachowując wodę (użyjemy do gotowania risotto).
  3. Pokroić cebule na drobniutką kosteczkę.
  4. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę zeszklić cebulę. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Gotować dodając wywaru warzywnego i grzybowego mieszając bez przerwy. Ryż powinien być al. dente i delikatnie falować. Dodać masło aby risotto było lśniące. Skosztować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Przełożyć na płytkie talerze chochelką, skropić oliwą z oliwek, esencją z trufli i posypać truflami. Podawać ciepłe.

Tomek Michalec


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: