Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ryż ze szparagami

Oto bardzo smaczne danie jednogarnkowe:

podwójna pierś z kurczaka

200 g ryżu jaśminowego

tarty imbir ok. 3 cm

1 pęczek szparagów zielonych

4 ząbki czosnku

2 cebule

masło klarowane

2 jaja

świeża kolendra lub pietruszka

szczypiorek

limonka lub cytryna

sos sojowy

Filet z kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i imbirem. Szparagi wyczyścić, odłamać końcówki, pokroić na 3 cm kawałki. Czosnek i cebulę pokroić na drobne kawałki. Jaja wbić do miseczki doprawić solą i pieprzem.

Na patelnię włożyć masło, dodać czosnek i cebulę, podsmażyć szparagi ok. 3 minut. Wyjąć z patelni. Na tej samej dokładając ciut masła klarowanego podsmażyć kurczaka, wymieszać ze szparagami. Dodac ryż. Wymieszać i smażyć ok. 2 minut. Wlać jaja i wymieszać. Doprawić sosem sojowym i ziołami. Skropić sokiem z cytryny.

Inspiracją był przepis w "Kwestii smaku".

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: