Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sałatka z ośmiornicy

Sałatka z ośmiornicy

 

Składniki: 1 duża ośmiornica 1-1,5 kg, biała fasolka = 500g suchej, pęczek szałwii, czosnek, seler naciowy,  por, 2 cebule, marchewka, liść laurowy, jałowiec, czerwone wytrawne wino, korek od wina (toskański przesąd), świeży rozmaryn, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

  1. Przez noc moczyć fasolę. Gotować z szałwią i ząbkami czosnku aż będzie miękka, ale nie rozlatująca się, około 1h30. Ugotowaną odcedzić, ułożyć w żaroodpornym platerze, podlać wywarem z omułków, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem podpiec na gorącej patelni z oliwą, czosnkiem, szałwią i rozmarynem.
  2. Przygotować wywar do gotowania ośmiornicy: woda, cebula przekrojona na pół, trzy ząbki czosnku, pokrojona łodyżka selera naciowego, marchewka, liść laurowy, trzy jagody jałowca, pół pokrojonego pora, czerwone wino i korek od wina. Zagotować.
  3. W międzyczasie przygotować ośmiornicę: wykroić oko, paszczę i oczyścić głowę. Gdy woda zawrze, zanurzyć w niej ośmiornicę na kilka sekund i wyciągnąć. Powtórzyć operację dwa razy (inaczej jest ryzyko że ośmiornica będzie twarda) Następnie gotować na średnim ogniu aż będzie miękka. Wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Na gorącej patelni z oliwą i czosnkiem podpiec kawałki ośmiornicy. Sól i pieprz. Ułożyć na platerze z fasolkami.
  5. Podawać gorącą.

Tomek Michalec

 


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: