Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alla vongole:

Składniki: vongole, makaron spaghetti, białe wytrawne wino, oliwa z oliwek, masło, drobno posiekany ząbek czosnku, drobno posiekana szalotka, drobno posiekana natka pietruszki lub rukoli, sól i pieprz

Przytowanie:

  1. W gorącym rondlu  z odrobiną oliwy z oliwek e-v, delikatnie zakolorować posiekany czosnek i szalotkę. Zmniejszyć ogień, dodać wymyte vongole, przykryć rondel.
  2. Gdy vongole są gotowe, pozbyć się nie otwartych. Dodać masło i posiekaną pietruszkę lub rukole i dobrze wymieszać.
  3. W międzyczasie ugotować makaron w delikatnie posolonej wodzie, musimy pamiętać że vongole, owoce morza, są słone.
  4. Gdy makaron jest al dente odcedzić, włożyć do rondla z ciepłym sosem z vongolami, doprawić pieprzem i podawać gorące.

Tomek Michalec


powrót

Pojechali i napisali: