Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Szare kluchy

Poznańskie (wielkopolskie)
Szare Kluchy
Składniki:
Ø      1 kg ziemniaków
Ø      1 jajko
Ø      pół szklanki mąki
Ø      słonina
Ø      duża cebula
Ø      sól
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki dokładnie umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Nadmiar soku odcedzić. Starte ziemniaki wymieszać z mąką i jajkiem, doprawić do smaku. Do gotującej się słonej wody wrzucać porcyjki ciasta oddzielane od reszty łyżeczką. Gotować ok. 5 minut (od wypłynięcia 2 minuty). Drobno pokrojoną słoninkę podsmażyć z poszatkowaną drobniutko cebulą. Ugotowane kluski odcedzić na sicie, wyłożyć na talerz i polać skwarkami. Koniecznie do tego dania należy podać ugotowaną kwaszoną kapustę.
 
Szare kluchy II
 Składniki:
Ø      2 kg ziemniaków
Ø      1 jajko
Ø      5 łyżek mąki pszennej
Ø      50 g słoniny
Ø      2 cebule
Ø      sól
(jeśli kluski będą się rozpływały w wodzie należy dodać trochę mąki ziemniaczanej - nie dodawać więcej jajek bo kluski będą twarde)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach.
Sok lekko odcedzić. Odstawić aż do odstania się na dnie pojemnika - krochmalu.
Wodę znad krochmalu wylać a krochmal dołączyć do przetartych ziemniaków.
Ziemniaki połączyć z mąką, jajem, wymieszać i doprawić do smaku.
Małe porcje ciasta wrzucać łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotować na lekko „pyrkającej” wodzie, aby kluski nie rozpływały się - ok. 5 min. Drobno pokrojoną słoninę stopić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Ugotowane kluski odcedzić, ułożyć na półmisku i polać tłuszczem. Podawać z gotowaną kwaszoną kapustą lub marchewką.
 
Najlepsze są kluchy podsmażane na patelni. PYCHA

powrót

Pojechali i napisali: