Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tagliata

Tagliata

Tagliata: polędwica wołowa w dwóch sposobach gotowania z warzywami i sosem z redukowanego czerwonego wytrawnego wina. 

Składniki: (wiórki do podwędzania) polędwica wołowa (90g na osobę), warzywa pory roku np. jarmuż i cukinia zielona, oliwa z oliwek, czosnek, 1l czerwonego wytrawnego wina, miód, sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

  1. Porcjować mięso, podwędzić na gorąco: w brytfance ułożyć wiórki (1 łyżka), położyć kratkę ułożyć na niej mięso. Dobrze zakryć brytfankę folią aluminiową (unikniemy dymienia w domu). Położyć brytfankę na nagrzanych palnikach i trzymać około 5 min. Chcemy żeby mięso było delikatnie podwędzone, nie ugotowane. Wyciągnąć. Można przechować tak przygotowane mięso przez dzień lub dwa w lodówce. Jeśli pieczemy od razu, trzymać w temperaturze pokojowej. Mięso możemy od razu ładnie zakolorować na gorącej patelni z tłuszczem. Włożyć na 4min do gorącego piekarnika(200C) w ten sposób otrzymamy mięso krwiste. Trzymać w ciepłym miejscu. Przed podaniem, ponownie opiec szybko na patelni aby dodać chrupiący aspekt mięsu. Pokroić i podać z przystawkami i sosem.
  2. Przygotować warzywa: Cukinie umyć, pokroić na plasterki (0,5cm) blanszować w delikatnie posolonej wodzie, przed podaniem włożyć do gorącego piekarnika doprawione oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Jarmuż obrać z łodyżek, umyć, posiekać i podpiec na gorącej patelni z oliwą z oliwek i posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Sos: w gorącym szerokim garnku zredukować czerwone wino o  ¾, skosztować i doprawić miodem. Chcemy otrzymać konsystencję lekkiego syropu. Trzymać w ciepłym miejscu.
  4. Na talerzu (najlepiej ciepłym) ułożyć szybko podpieczony jarmuż (w linii) ułożyć z boku rondelki cukinii. Ułożyć mięso po przeciwnej stronie talerza, na środku podać sos.

 

W ten sam sposób można przygotować filet z tuńczyka, cukinię, bakłażan, etc.

Tomek Michalec

 


powrót

Pojechali i napisali: