Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tajska zupa z kurczaka

Kolejny sprawdzony przepis Satnama, i choć Maciek zawsze marudzi bo sporo w miseczce rzeczy niejadalnych to ja ją uwielbiam.

3 łyżeczki oleju

50 g galanganu

50 g trawy cytrynowej

400 g piersi z kurczaka

1/2 l wywaru z kurczaka

400 ml mleczka kokosowego

szklanka pokrojonych w paseczki pieczarek

1 łyżka soku cytrynowego

2 papryczki chilli

posiekana świeża kolendra

5 listków lemonki kafir

Gotowe zestawy przypraw do zupy tajskiej dostepne w kuchniach świata. Ugotować wywar z kurczaka i warzyw. Podgrzać olej na patelni, dodac galangal, trawę cytrynową, pokruszone chilli i smazyć. Dodac pieczarki. Wlac wywar z kurczaka i mleczko. Zagotować. Zmniejszyc ogień, dodać kurczaka, listki kafiru. Gotować aż mięso będzie miękkie. Dodac sok cytrynowy. Udekorować listkami kolendry. Serwować gorącą.

 


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: