Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tarta z pomidorami, kozim serem i tymiankiem

Tarta z pomidorami, kozim serem i tymiankiem

Przepis Madame Caramel

 

Składniki:

  • porcja gotowego ciasta francuskiego
  • 8 pomidorów średniej wielkości
  • czerwona duża cebula
  • pęczek świeżego tymianku
  • 200g koziego dojrzewającego sera (np.rolada La Buche de chèvre SOIGNON lub Sainte Maure PRESIDENT)
  • oliwa z oliwek
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz

 

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w plastry i połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar wody. Cebulę pokrój drobno i delikatnie podsmaż na oliwie dodając na koniec tymianek. Pozostaw do ostygnięcia. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto francuskie połóż na papierze do pieczenia, a ten na kratce z piekarnika. Nakłuj widelcem i piecz ok. 15-20 min. do momentu zbrązowienia. W międzyczasie pokrój ser kozi w kostkę. Wyjmij ciasto z piekarnika. Na gorące ciasto połóż czerwoną cebulkę, pomidory, a następnie ser. Posyp tymiankiem i solą. Skrop oliwą. Piecz przez następne 20 min. w temperaturze 170-180 st. C.

Przed degustacją posyp tymiankiem i rukolą. Serwuj z sałatą skropioną winegretem.

 

Zobacz film, w którym Kasia Suda Tomaszkiewicz wraz z Esterą Hess pokazują, jak przygotować danie.

Zobacz film


powrót

Pojechali i napisali: