Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Toskańska zupa pomidorowa

Pappa al pomodoro:

Składniki: 2 cebule, dwie gałązki selera naciowego, mały por, 4 ząbki czosnku, półtora kilograma trzech rodzajów pomidorów, 1 chleb (najlepiej trochę czerstwy), liść laurowy, sól, pieprz i oliwa z oliwek, bazylia.

 

Przygotowanie:

-Umyć i pokroić wszystkie składniki.

-Pokroić chleb w kostkę.

- W dużym garnku podpiec na gorącej oliwie posiekany czosnek, cebulę (odrobina soli i pieprzu), pokrojony seler naciowy, por i liść laurowy. Gdy te warzywa się ładnie zarumienią dodać trzy rodzaje pokrojonych pomidorów. Dusić aż będą miękkie dodając wody. Zmiksować i przecedzić przez grube sitko. Doprawić. 

 

Podawanie:

W talerzu ułożyć pokrojony chleb, zalać przygotowanym wywarem z pomidorów, ozdobić liściem bazylii. Podawać gorącą i gęstą.

Tomek Michalec

 


powrót

Pojechali i napisali: