Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Żeberka miodowo-imbirowe

Jedno z wybornych dań, jakimi podejmuje nas Marzen. Wizyty kulinarne u Niej są zawsze wyborną degustacją pysznych potraw.

Żeberka miodowo-imbirowe:

1 kg żeberek (chudziutkich – niedzielne były nieco obrośnięte tłuszczykiem, bo kupiłam ostatnie kawałki z Piotra i Pawła;-)))
1 szklanka miodu (najlepiej rozmarynowego)
¼ szklanki sosu sojowego
Świeży imbir
Świeży czosnek

Żeberka kroimy na kawałki i solimy.

Wyciskamy do nich czosnek i ścieramy imbir (imbir można też próbować wycisnąć praską, ale może skończyć się to katastrofą, jak w moim przypadku;-)))) Ilość – według uznania. Ja zwykle wciskam 5 ząbków czosnku i jakieś 7-10 cm imbiru.

Miód mieszamy z sosem sojowym i wlewamy do żeberek. Wszystko mieszamy, aby każdy kawałek mięska ‘zetknął się’ z każdą z przypraw. Zostawiamy na jakiś czas (pół godziny). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st i wstawiamy żeberka (rozłożone na blaszce najlepiej). Pieczemy 1,5h. Od czasu do czasu przewracamy mięsko, polewamy sosem, aby się nie wysuszyły.

Marzen – Meksyk/Kuba, Chiny (już beze mnie) i wiele innych patrz: Jamirami.pl


powrót

Pojechali i napisali: