Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Zupa etiopska z soczewicy

Przepis wprost z campingu w Etiopii. Polecamy!

Zupa z soczewicy (4 osoby)
1.       Soczewica – 400g
2.       Ziemniaki – 50 g
3.       Marchewka- 50 g
4.       Czerwona cebula – 25 g
5.       Czosnek – 20 g
6.       Por – 15 g
7.       Maggi – 10g
8.       Kumin – 5 g
9.       Oregano – 5g
10.   Biały pieprz – 5 g
11.   chili – 5g
12.   oliwa z oliwek – 100 g
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wrzucamy soczewicę, gotujemy ok. 7 minut. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki, marchewkę, por, cebulę, czosnek. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku: najpierw maggi, następnie kumin, oregano, biały pieprz i chili. Na koniec dodajemy oliwy z oliwek. Gotujemy łącznie ok. 25 minut.

powrót

Pojechali i napisali:

PFR