Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Zupa pomidorowa czarująca

A ja stale szukam najlepszej pomidorówki na świecie. Takiej z kleksem śmietany i koniecznie ze świeżą bazylią.

Kolejny przepis znalazłam w najnowszym numerze Pani i od razu wypróbowałam - pycha! Za Panią Domagalik:
1 czerwona cebula

marchewka

kawałek selera

wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczakach, albo zmiksować w blenderze na drobne kawałki, przesmażyć na masełku

dodać 3 ząbki czosnku i dusić do miękkości

wlać 1 opakowanie pulpy pomidorowej i dodać mały koncetrat

można dorzucić chilli, pastę parykową

solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru trzcinowego

Ja dorzuciłam zamiast soli pół kostki rosołowej, rozcieńczyłam to odrobiną wody, by zupa była kremowa ale niezbyt gęsta

Dorzuciłam także mały makaron i śmietanę oraz bazylię.

Pycha.

Przepis na dwa duże talerze albo 4 małe miseczki.

Estera


powrót

Pojechali i napisali: