Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Zupa pomidorowa z soczewicą

I jeszcze inny sposób na pomidorówkę. Testowałam go na Małgoni, nie odważyłam się na Maćku. Wydawał się bardzo orientalny, pochodzi z Maroka. Znalazłam go na blogu white plate:

1 cebula

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kminu indyjskiego

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

200 g pomidorów pokrojonych z puszki

100 g czerwonej soczewicy

ok. 1 l wywaru warzywnego

sól i pieprz

Rozgrzać oliwę, usmażyć cebulę, dodać czosnek i przyprawy utłuczone w moździeżu. Smażyć ok . 2 minut, dodać pomidory, soczewicę. Gotować ok. 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Skarmelizować cebulę:

1 cebula

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka brązowego cukru

1/2 papryczki chilli, bez pestek, małej

Rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną. Zbrązowić. Dodać cukier, cynamon i papryczkę. Po ok. 2 minutach zdjąć z ognia.

Do miseczek nalać zupy, położyć na wierzchu łyżkę gęstego jogurtu naturalnego, posypać karmelizowaną cebulką i kolendrą.

 


powrót

Pojechali i napisali: