Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Zupa z soczewicy I i II

I ZUPA Z SOCZEWICY (6 porcji)

 

1 i ½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 duża cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka curry

½ łyżeczki pieprzu cayenne

1 i ½ litra wody

350 ml wywaru z kury lub warzyw

300 g czerwonej soczewicy

100 g kaszy perłowej

400 g siekanych pomidorów z puszki

sól pieprz

siekana natka pietruszki

 

W dużym rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę, czosnek i smaż około minuty. Dodaj przyprawy i zamieszaj, by się połączyły. Dolej wodę i wywar, dodaj soczewicę i kaszę.

Doprowadź do wrzenia, nakryj pokrywką i gotuj 45 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.

Podawaj gorącą posypaną natką pietruszki.

 

 

II ZUPA Z SOCZEWICY (4 porcje)

 

100 g soczewicy czerwonej lub brązowej

500 g pomidorów

1 cebula, 2 marchewki

1 liść laurowy, ½ łyżeczki tymianku

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 l wywaru jasnego lub wody

sól, pieprz

Soczewicę umyć, zalać gorąca wodą i odstawić. Po 30 minutach odcedzić

Marchewkę pokroić na cienkie plasterki, cebule drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę (bez skórki)

W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę marchewki, smażyć przez 2-3 minuty. Dodać soczewicę, pomidory i liść laurowy. Wlać wywar i gotować na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka (około 50 minut). Pod koniec gotowania dodać tymianek, sól, pieprz. Podawać z grzankami z chleba pełnoziarnistego lub drobnym makaronem.

 

Ola i Wacek wraz z Córami – Chiny, Peru/Boliwia


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: