Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Chleb Marzen

Przepis na pyszny domowy chleb.

Oto porcja na dwie keskówki.

1/2 kg maki pszennej

1/2 kg maki razowej

po 3/4 szkl. płatków owsianych, otrebów pszennych, ziaren słonecznika

po 1/2 szkl. sezamu i siemienia lnianego

4 łyżeczki soli

1 i 1/2 łyżeczki cukru

zakwas

5 szklanek wody gazowanej

 

Wymieszać suche składniki, dodać zakwas, potem wodę.

Ciasto powinno miec konsystencję gęstej smietany.

Zostawić pod ściereczką na 12 h. Odłożyć łyżke zakwasu do słoika do lodówki (najlepiej trzymać nie dłużej niż 2 tygodnie).

Piec najpierw 15 minut w 150 stopniach a potem 1 godz i 15 minut w 180 stopniach. Bez termoobiegu, grzanie na dół i górę.

 

Poleca Marzen, a ja potwierdzam, że jest pyszny.

 


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: