Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Chleb Piekarzowej

I to najprawdziwszej Piekarzowej bo mojej Mamy – Ewy Piekarz!

1 kg maki pszennej luksusowej
1 opakowanie drożdży (prawdziwych)
otręby pszenne ok. 25 dkg
pestki dyni, słonecznik, sezam
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
sól

Drożdże rozpuścić w mleku (lekko ciepłym), dodać do mąki, wlać wodę, dodać sól (ok. 1 łyżki), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do ciasta dodać pestki i otręby.
Przygotować dwie blaszki (keksówki) albo jedną dużą prostokątną.
Wyłożyć ciasto na posmarowane smalcem blachy.
Odstawić na ok. 15 minut.
Do piekarnika wstawić małe żaroodporne naczynie z wodą, które będzie parować w trakcie pieczenia chleba, dzięki czemu skórka będzie krucha a chleb wilgotny.
Skórkę chleba przed pieczeniem posmarować wodą.
Piec ok. 50 minut w nagrzanym piekarniku.

My pieczemy chleb na święta!


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: