Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Figi z serem kozim

Figi z serem kozim

To one wypatrzyły mnie, piękne, jędrne i cudnie fioletowe. Leżały jedna obok drugiej na sklepowej półce, świeżutkie niczym prosto zerwane z drzewa, przyjechały z Turcji. Ja pamiętam najlepsze figi jakie jadłam rosły na drzewie oblepiając je niczym kiście winogron w Maroko. Zepsuł się nam autobus i postój na drodze zmusił nas do poszukiwania cienia, znaleźliśmy nie tylko cień ale i pyszne owoce, i to na dodatek niczyje. Były przesłodkie.

A teraz udało mi się znaleźć przepis idealny.

  • 4 figi
  • ser kozi roladka w plastrach
  • rozmaryn
  • orzechy włoskie

Figi nakroić na 4 od góry, lekko rozchylić każdy owoc kładąc je pojedynczo w małych kokilkach.

Roladkę kozią pokroić na całkiem grube plastry, te na pół i powkładać w owoce po dwa plastry na figę. Na to kilka igiełek rozmarynu i orzechy pokrojone na spore kawałki.

Zapiekać w piekarniku ok. 15 minut, aż ser się rozpuści. W 180 stopniach.

Przygotować sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól morska
  • Pieprz

Wymieszać składniki i polać nimi wyjęte z piekarnika figi.

I tego sosu mi zawsze brakowało.

Podpowiedź znalazłam na kwestiasmaku.pl


powrót

Pojechali i napisali: